kereső
   
 

Zöldség Gyök-gumósok, Zöldség

A zoldseg.lapozz.hu oldal Gyök-gumósok kategóriájában 11 oldal található.

A sárgarépa (Daucus carota subsp. Sativus) nagyon fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. Elsősorban levesek ízesítésére, hidegkonyhai, konzervipari készítmények, de bébiételek is készíthetők belőle. A nálunk termesztett fajták 8 mg karotint (az A-vitamin elővitaminja), de szénhidrátot, B-vitamint és kevesebb C-vitamint is tartalmaznak.
hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa
Gyűjteménybe került: '10.08.11, ellenőrzés: '15.03.22.
 
A petrezselyem, vagy fehérrépa (Petroselinum) nemzetség az ernyősök családjába tartozó, kb. 60 cm magasra növő bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem. Három fajtáját egyesek külön fajoknak, míg mások egyazon faj, a Petroselinum crispum három változatának tekintik. Eredetileg Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos, azonban mára az egész világon elterjedt. Néhány más növény népies nevében is benne van a petrezselyem szó, így a koriandert kínai petrezselyemnek vagy cigány petrezselyemnek, a turbolyát pedig édes petrezselyemnek is nevezik.
hu.wikipedia.org/wiki/Petrezselyem
Gyűjteménybe került: '10.08.11, ellenőrzés: '15.03.22.
Zeller (Apium graveolens, népies neve: celler) gyógy-, és fűszernövény. Világszerte három változata terjedt el, Magyarországon a gumós változatot termelik. A halványító és metélő zeller levélnyelében 30-50 mg/100g C-vitamint is tartalmaz, míg a gumós változat, csak elenyésző mennyiséget. Ennek levele és gumója adja az illatos, aromás édeskésen fanyar ízű fűszert. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása van. Jelentős a mész, és foszfor tartalma, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté.
hu.wikipedia.org/wiki/Zeller
Gyűjteménybe került: '10.08.11, ellenőrzés: '15.03.22.
 
A fehérrépával összehasonlítva a paszternák sötétebb árnyalatú, hajlamosabb vastagabbra nőni (ám ez relatív tulajdonság, nem minden esetben ad nekünk biztos kapaszkodót) és főleg a levéltőnél látható a mindent eldöntő különbség: a paszternák beeső, míg a fehérrépa csúcsos módon növeszti a leveleit.
yawyc.wordpress.com/2007/03/15/eljen-a-paszternak
Gyűjteménybe került: '10.08.11, ellenőrzés: '15.03.22.
 
A zeller (Apium graveolens) ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert és termesztett. A meleg, napos helyeket kedveli. Ismert népies neve celler. Értéke inkább gyökérgumójában rejlik, de a szárát is hasznosítják. A görögök már a középkorban fogyasztották gyógyító erejéért, és ezernyi jó tulajdonsággal ruházták föl. Széles körben elterjedt az a hit is, hogy a zeller nemivágy -serkentőként hatásos, de ez a hatása klinikailag nem bizonyított. Hazánkban a reneszánszban vált konyhakerti növénnyé. A nagyvilágban három változata terjedt el, hazánkban a gumós fajtát termelik. A halványító és metélő zeller levélnyele 25-45 mg/100g C-vitamint tartalmaz, míg a gumós változatában csak nyomokban lelhető fel ez a típusú vitamin.
www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Zell ...
Gyűjteménybe került: '10.08.11, ellenőrzés: '15.03.22.
Kiváló vizelethajtó és étvágyjavító.
www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Petrezsel ...
Gyűjteménybe került: '10.08.11, ellenőrzés: '15.03.22.
A sárgarépa valószínűleg Kis-Ázsiából származik, ahol több mint két évezreden keresztül vadon nőtt. A Földközi-tenger medencéjének lakói tehát már jóval időszámításunk kezdete előtt fogyasztották a répagyökeret. Úgy tűnik, hogy sem a görögök, sem pedig a rómaiak nem lelkesedtek a répáért. Mentségükre szóljon: a répa akkoriban majdnem fehér színű, kemény héjú, rendkívül rostos belsejű növény volt. Plinius? Pastinaca Galtica"-ként emlegeti a répát, s ez az elnevezés mind a mai napig tovább él pl. Franciaország egyes területein, ahol a? Pastenade" név alatt a répát kell érteni, vagy nálunk is létezik a paszternák elnevezésű répaféle. A reneszánsz időszakában sikerült nemesíteni ezt a növényfajtát, mely ezáltal jobb ízűvé vált. A XIX. Századig kellett azonban várni, hogy a répa elnyerje szép narancssárga színét, s végre azzá az ízletes zöldséggé váljon, amilyennek ma ismerjük.
www.mindmegette.hu/hatarozo/13
Gyűjteménybe került: '10.08.11, ellenőrzés: '15.03.22.
Hatékony immunserkentő
www.vital.hu/themes/health/carrot1.htm
Gyűjteménybe került: '10.08.11, ellenőrzés: '15.03.22.
 
Ez a nagyon széleskörűen termelt - majdhogy azt nem mondtam: közönséges - növény azért került erre a helyre, mert a februári petrezselyemzöld, a petruska, értékes termény. Nemcsak beltartalma, de jelentékeny ára miatt is; olyannyira, hogy nem is olyan rossz dolog a téli hónapokban petrezselymet árulni.
www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/februar/petrezsel ...
Gyűjteménybe került: '10.08.11, ellenőrzés: '15.03.22.
 
A zeller a népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, mely számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik.
www.vitaminsziget.com/cikk.php
Gyűjteménybe került: '10.08.11, ellenőrzés: '15.03.22.
Egy honlap az egészségesebb életért és az egészség megőrzéséért. "Vigyázz a testedre! Ez az egyetlen hely, ahol élhetsz. " - Jim Rohn Küldetés: Egészségről, mozgásról, diétáról közérthető nyelven mindenkinek, akinek igénye egészségesen élni.
blog.egeszsegeletmod.hu/566/eletmod/a-zeller-gyogyhatasa ...
Gyűjteménybe került: '11.02.27, ellenőrzés: '15.03.26.

info Bio zöldség info Burgonyafélék info Csemegekukorica info Csiperkegomba
info Évelő zöldségfélék info Gyök-gumósok info Hagymafélék info Hüvelyesek
info Káposztafélék info Levélzöldségek info Saláták info Tökfélék
info Zöldség receptek

Vissza a/az Zöldség oldalra


Lapozz.hu címoldal | Szöveges hirdetés | Médiaajánlat | Üzenet a szerkesztőségnek


Helyezd el a lapozz.hu logóját oldaladon, kattints a logóra a kódért!Hirdessen a Lapozz.hu oldalain olvassa el médiaajánlatunkat.

Hirdessen a Lapozz.hu oldalain olvassa el médiaajánlatunkat.